"Fiskussionen" 8/10 2003
"Fiskussionen" är en återkommande programpunkt på föreningens månadsmöten. Vi diskuterar två fiskar varje gång, mera utifrån medlemmarnas egna erfarenheter och synpunkter än utifrån fakta som finns i akvarielitteraturen.

Diskus

Denna månads diskussion börjar vi med Diskus.Kenta inleder diskussionen med lite fakta, till att börja med så gjorde han klart för oss

Att Diskus bara delas in i två grupper, Symphyson discus (röd Diskus) även kallad Heckel och Symphysodon aequifasciatus (blå Diskus).

Källan till det påståendet är Sven O Kullander som har gjort en avhandling i detta ämne(1996).

Den blå Diskusen är den vanligaste i handeln och den mest lättskötta tex så behöver man ej hålla den i något annat än vanligt kranvatten (pH 5 – 8 , dH 0.0 – 12.0), Detta gäller även vid odling.

Den röda Diskusen (Heckel) är mycket svårare att hålla och odla, bland annat för att den vill ha ett pH som ligger mellan 4,2 – 6.2 och dH 0,0 – 1,0. Det som krävs vid Diskusodling är rent vatten, 1/3 del i veckan eller hellre ¼ del två ggr i veckan.

Klara röda ögon är ett bra hälsotecken(gäller båda arter).

I övrigt så pratade vi lite om odling generellt.

Hälften av medlemmarna på mötet har eller har haft Diskus.

Dennis Edman

Dvärgtandkarpen  Heterandria formosa

Dvärgtandkarpen är en av dom minsta fiskarna, nr 7 på rang-skalan.

Livslängden är ca 1,5-2 år.

Honan blir 3,5 cm, hanen bara 2 cm lång.

Fredlig fisk som bara kan hållas med andra mindre arter.

Temperatur: 20 CO-26 CO.

Förekomst: Texas, Florida, South Carolina.

Foder: Små vattenloppor, Artemia, finaste frystorkat och flingfoder.

Det intressanta med fisken är förökningen! Honan föder 1-3 ungar var tredje dag under ca tre veckor, sedan ett uppehåll på ca 2 veckor innan samma procedur upprepas. Det kan pågå i upptill max 70-77 dagar.

Sk förrådsbefruktningär möjligt, dvs flera kullar ungar kan födas utan att någon hane behöver vara till hands.

Ungfiskarna äts inte upp om man har dom i ett tättplanterat artakvarium från 15 liter och uppåt. Inredningen kan vara sand eller grus, tom marmorgrus som ger ett ganska hårt vatten där man bara kan ha ungfödare som tål hög vattenhårdhet. Växter som tål hårt vatten är t ex java-mossa, javaormbunke, Sagittaria, Vallisneria.Gemensamt för ungfödare är att dom inte har så stora krav på syre och filtrering.

Sist men inte minst: Vilken fisk tackar nej till vattenbyte och rengöring med jämna mellanrum.

Ingrid